Predstavujeme našu zábavnú pyrotechniku

Ohňostroje - kompakty

Ohňostroje s konektorom majú rôzny počet výmetníkov, nazývaných aj mažiare, ktoré sú navzájom prepojené mikrozápalnicou. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach od malých, ktoré obsahuju 4 výmetníky, až po veľké so 600 výmetníkmi. Po zapálení mikrozápalnica, vo vnútri boxu, postupne odhorieva a tým odpaľuje jednotlivé nabité výmetníky, buď jednotlivo alebo v salvách. Rôzne kombinácie zvukových a svetelných efektov potom vznikajú vo výške okolo 50 metrov. Pri odpaľovaní treba zabrániť ich preklopeniu, preto ich treba odpaľovať z rovného a pevného podkladu a riadne ich stabilizovať.

Guľové pumy

Guľové pumy sú druh ohňostroja, ktorý odpaľuje gule s rôznymi efektmi cez valcový výmetník - mažiar. V spodnej časti gule sa nachádza čierny strelný prach, ktorý sa zapáli pomocou zápalnice. Jeho explózia vytvorí podtlak, ktorý vystrelí objekt – guľu alebo valec do výšky 50-150 metrov. Súčasne sa zapáli oneskorovač, ktorý sa stará o efekt. Oheň z oneskorovača zapáli strelný prach, ktorý natlakuje priestor v objekte, ktorý vybuchne a vystrelí svetlice do priestoru. Pumy majú rôzne efekty. Ich priemer začína väčšinou na 35 milimetrov a môže dosiahnuť až 1 meter.

Rakety

Rakety sa skladajú z kontajneru na svetlice, raketového motoru a stabilizátora – väčšinou drevenej palice. Na odpaľovanie rakiet je ideálne používať dostatočne dlhé trubice, ktoré sú ukotvené v zemi. Pre menšie rakety môžeme použiť aj dobre upevnené fľaše. Stabilizátor určite nezapichujte do zeme, ani ho neskracujte, pretože narušíte let rakety. Po zapálení zápalnice vznietite motor rakety, ktorý ju vynesie do vzduchu, pričom zanecháva ohnivú stopu. Vo výške sa oheň z motoru prenesie do kontajneru, obsah začne horieť, tlak roztrhne kontajner a vypustí svetlice. Nezhorené zbytky padajú naspäť na zem. V našom e-shope nájdete rôzne veľkosti rakiet.

Fontány

Fontány alebo tiež gejzíry sú väčšinou kužeľového tvaru a obsahujú jeden alebo viac sopúchov – kanálov, cez ktoré vystreľuje prúd iskier do rôznej výšky. Tá sa pohybuje od 30 cm až do 10 metrov. Základné farby fontán sú zlaté a strieborné, ktoré môžu byť doplnené aj inými farbami, prípadne zvukovými efektmi. Niektoré druhy fontán sú ideálne aj do interiéru, pretože nedymia.

Rímske sviece

Rímsku sviecu tvorí papierová trubica, ktorá je naplnená svetlicami alebo papierovými kontajnermi so svetlicami. Svetlice sú posypané čiernym strelným prachom. Po zapálení postupne trubica horí a zapaľuje jednotlivé vrstvy prachu, čím vzniká tlak, ktorý vystreľuje jednotlivé svetlice do výšky okolo 50 metrov. Svetlice môžu mať rôzne farebné alebo zvukové efekty. Väčšie rímske sviece môžu mať priemer až 100 milimetrov.

Petardy a delobuchy

Petardy a delobuchy vytvárajú rôzne zvukové efekty – výbuchy, pískanie alebo praskanie. Zvukový efekt niekedy dopĺňa aj svetelný, a to hlavne pri výbuchu. Petardy a delobuchy sa spúšťajú rôzne, buď úderom – búchacie guličky, trhnutím – búchacie provázky, škrtnutím – pirát alebo zapálením mikrozápalnice – koberčeky a dum bum. Petardy sa väčšinou delia podľa množstva výbušnej látky alebo hlasitosti explózie, ktorá sa udáva v decibeloch.

Nastavenia cookies